Kādas ir dabiskas dzemdības?

dabiskas_dzemdibas

19.12.2017.

Dabisks ir jebkas, kas radies dabā un ir atbilstošs dabas likumiem. Taču cik grūti dažreiz saprast un ieklausīties savā iekšējā dabā un tās likumos, un cik viegli apjukt un maldīties informācijas gūzmā, kas aptver dzemdību veidus, vietas un citas nianses.

Dabiskas dzemdības ietver visu dzemdību posmu izdzīvošanu dabiskajā tempā, ritmā un intensitātē. Medicīnas skaidrojošā vārdnīca dabiskas dzemdības raksturo kā dzemdību metodi, kurā medicīniska iejaukšanās ir samazināta līdz minimumam un dzemdētāja pielieto dažādas relaksācijas un elpošanas metodes sāpju atvieglošanai. Minēts arī, ka dabiskas dzemdības palielina veselīgāka pēcdzemdību perioda iespēju un vieglāku atlabšanu pēc dzemdībām.

Katram ārstam, vecmātei, dūlai un galu galā dzemdētājai ir cita izpratne par dabīgām dzemdībām. Citam tās ir vienkārši vaginālas dzemdības. Taču nu jau pasaulē kādu laiku ir pazīstams arī dabisks ķeizargrieziens (natural cesarean birth, gentle c-section), kurā tiek atbalstīts tūlītējs ādas kontakts ar mazuli, zīdīšana un ģimenes piedalīšanās. Tātad, arī citas dzemdību pieredzes var tikt uzskatītas vai padarītas par pietiekami dabiskām, ja slimnīcas personāls ir gatavs to nodrošināt.

Kādam var likties, ka mājdzemdības uzreiz garantē dabiskas dzemdības bez iejaukšanās un sarežģījumiem. Taču realitātē plānotas ārpusstacionāra dzemdības bieži vien prasa ļoti pamatīgu sagatavošanos, risku paredzēšanu un fizisku un emocionālu spēku gan no dzemdētājas, gan vecmātes puses. Tādēļ nevarētu teikt, ka viss notiek dabiski un pats no sevis. Taču par vienu gan sieviete var but droša – ikviena mājdzemdību vecmāte, atbalsta pēc iespējas dabiskas dzemdības un darīs visu, kas ir viņas spēkos, lai bērniņš piedzimtu ne tikai sveiks un vesels, bet ari pēc iespējas ar mazāku medicīnisku un cita veida iejaukšanos no malas.

Tātad, šie ir faktori, kas parasti ir raksturīgi dabīgām dzemdībām:

  1. Pozu maiņa, ērtākās pozas piemeklēšana, pretstatā pozai guļus uz muguras;
  2. Nenotiek medicīniska iejaukšanās;
  3. Sāpju mazināšanai bieži tiek izmantota vanna, duša;
  4. Partnera piedalīšanās;
  5. Dūlas vai citas atbalsta personas piedalīšanās;
  6. Tūlītējs ādas kontakts ar mazuli, tūlītēja zīdīšana;
  7. Intīma gaisotne un sievietes privātuma ievērošana dzemdību laikā;
  8. Netiek veikts starpenes iegriezums, augļūdeņu pārduršana, vakuuma ekstrakcija, ja vien tas nav kritiski nepieciešams;
  9. Masēšana, meditācija, brīvas kustības un elpošana tiek izmantota kā sāpju mazinoši līdzekļi;
  10. Nabassaites pārgriešana, ļaujot tai ‘izpulsēt’;

Galvenais sievietei, domājot un plānojot savas dzemdības, pirmkārt, ir izteikt savas vēlmes atblasta personām un pastāvēt par tām (protams, ja tas nenotiek uz veselības/dzīvības rēķina). Ja viņa vēlas dabiskas dzemdības, ko tieši tas ietver? Turklāt ne mazāk svarīgi ir uzticēties savai atbalsta personai, vecmātei un galu galā savam ķermenim.

Avoti:

  1. http://www.who.int/patientsafety/implementation/checklists/childbirth/en/
  2. https://www.whattoexpect.com/pregnancy/natural-birth/
  3. https://www.thefreedictionary.com/natural+childbirth
  4. http://kidshealth.org/en/parents/natural-childbirth.html
  5. https://www.babycenter.com/natural-childbirth
Komentēt

Komentāri